Συμπόσιο για την Ευρωπαϊκή Μεταναστευτική Κρίση από το CITY College και το SEERC
Κολέγιο CITY College
Main Campus, Thessaloniki, Greece
Διαδρομή: Αρχική Σελίδα / Νέα /
08 Απριλίου 2016

Συμπόσιο για την Ευρωπαϊκή Μεταναστευτική Κρίση από το CITY College και το SEERC

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Συμπόσιο με το ιδιαίτερα επίκαιρο θέμα ‘Ευρωπαϊκή Προσφυγική Κρίση: Οι προκλήσεις ενός διηρημένου διαδρόμου’ (Symposium: European Migrant Crisis: Challenges of a fragmented corridor) το οποίο διοργάνωσε το Διεθνές Τμήμα του Πανεπιστημίου του Sheffield-CITY College, καθώς και το ερευνητικό κέντρο του Κολεγίου, το Κέντρο Ερευνών Νοτιοανατολικής Ευρώπης-SEERC με την υποστήριξη του ιδρύματος Konrad-Adenauer και του Δικτύου Ναυαρίνο. Η εκδήλωση έγινε την Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2016, στο ξενοδοχείο Electra Palace στη Θεσσαλονίκη. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου.

Συμπόσιο για την Ευρωπαϊκή Μεταναστευτική Κρίση από το CITY College και το SEERC

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο κ. Νίκος Ζαχαρής, Διευθυντής του του Κέντρου Ερευνών Νοτιοανατολικής Ευρώπης-SEERC και η κυρία Suzanna Vogt, Επικεφαλής του Ιδρύματος Konrad-Adenauer στην Ελλάδα. Δεδομένων των εξελίξεων σε σχέση με το μεταναστευτικό ζήτημα η εκδήλωση παρουσίασε ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν διακεκριμένοι ομιλητές από διάφορα πανεπιστήμια και φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι ανέλυσαν τις κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές πτυχές της Μεταναστευτικής Κρίσης στις χώρες του Βαλκανικού Διαδρόμου μέσα στο μεταβαλλόμενο πλαίσιο των διεθνών εξελίξεων.

Συμπόσιο για την Ευρωπαϊκή Μεταναστευτική Κρίση από το CITY College και το SEERC

Η εκδήλωση είχε σαν στόχο να παρουσιάσει στο κοινό της Θεσσαλονίκης τα ιδιαίτερα κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά χαρακτηριστικά του Βαλκανικού Διαδρόμου και πως αυτά επηρεάζονται από τις ροές μεταναστών στην περιοχή. Τα θέματα τα οποία συζητήθηκαν σχετίζονται με την εισροή των μεταναστών στις χώρες του διαδρόμου, τα κλειστά σύνορα και τις συνέπειές τους στις διμερείς σχέσεις των Βαλκανικών χωρών, τη λειτουργία παράνομων κυκλωμάτων διακίνησης μεταναστών και παράνομης εργασίας, το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην επίλυση της κρίσης, το ρόλο της Τουρκίας ως χώρα επανεισδοχής μεταναστών, όπως και τη μεταναστευτική πολιτική της Αυστρίας και της Γερμανίας ως χώρες υποδοχής.   

Η Δρ. Αλεξάνδρα Προδρομίδου και ο Δρ. Παύλος Γκάσης, λέκτορες στο τμήμα Business Administration and Economics του Διεθνούς Τμήματος του Πανεπιστημίου του Sheffield-CITY College και ερευνητές του Κέντρου Ερευνών Νοτιοανατολικής Ευρώπης-SEERC, μίλησαν για το ερευνητικό πλαίσιο μέσα στο οποίο δημιουργήθηκε το δίκτυο των ερευνητών πάνω στην Μεταναστευτική Κρίση, οι οποίοι κλήθηκαν να παρουσιάσουν τις απόψεις τους στο Συμπόσιο. Οι Δρ. Δημήτρης Τσαρούχας, Αναπληρωτής Καθηγητής και Διευθυντής του τμήματος International Relations του Πανεπιστημίου Bilkent της Τουρκίας και Δρ. Δημήτρης Καιρίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου της Ελλάδας και Διευθυντής του Δικτύου Ναυαρίνο, μίλησαν για τις καινούριες συνθήκες που επικρατούν στις δύο χώρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας. Η Δρ. Christina Krause, Υπεύθυνη Μετανάστευσης του Ιδρύματος Konrad Adenauer, παρουσίασε τις θέσεις της Γερμανίας για την επίλυση του Μεταναστευτικού μέσα στα πλαίσια της συμφωνίας.

Συμπόσιο για την Ευρωπαϊκή Μεταναστευτική Κρίση από το CITY College και το SEERC

Οι Δρ. Zoran Ilievski, Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου St Cyril and Methodius της ΠΓΔΜ, Δρ. Jovan Teocarevic, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Belgrade της Σερβίας και Διευθυντής του Belgrade Centre for European Integration και Δρ. Andras Szalai, ερευνητής του πανεπιστημίου Central European University της Ουγγαρίας, ανέπτυξαν τις βασικές τάσεις για την αντιμετώπιση της Μεταναστευτικής Κρίσης στις χώρες τους. Ο Δρ. Marko Kmezic, ερευνητής στο Centre for Southeast European Studies του Πανεπιστημίου Graz της Αυστρίας, ανέπτυξε την πολιτική της Αυστρίας για την επίλυση της Μεταναστευτικής Κρίσης.

Ο Δρ. Ιωάννης Αρμακόλας, Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας της Ελλάδας και Επικεφαλής του Τομέα Ερευνών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής-ΕΛΙΑΜΕΠ, παρουσίασε τις συγκεκριμένες προκλήσεις στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων για την επίλυση του Μεταναστευτικού. Η Δρ. Nicola Philips, Καθηγήτρια και Διευθύντρια του τμήματος Politics του Πανεπιστημίου του Sheffield της Μεγάλης Βρετανίας, μίλησε για τη λειτουργία των παράνομων κυκλωμάτων διακίνησης μεταναστών και τις σχέσεις μεταξύ της λαθρομετανάστευσης και της παράνομης εργασίας. Μέσω βιντεοσκοπημένης ομιλίας παρουσίασε τις απόψεις του πάνω στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επίλυση της κρίσης ο Δρ. Δημήτρης Παπαδημητρίου, Διακεκριμένος Ερευνητής και Επίτιμος Πρόεδρος του Migration Policy Institute των Ηνωμένων Πολιτειών. Το Συμπόσιο έκλεισε με σύντομο σχολιασμό ο Δρ. Δημήτρης Καιρίδης.

επιστροφή
Αναγνώριση και Πιστοποίηση:
Αλλαγή των προτιμήσεων Cookies